Skip to content
Pictured: Rod Laver Arena photographed by Pete Glenane
Rod Laver Arena is the fourth building to receive Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold certification as part of the Victorian Government’s $972 million Melbourne Park Redevelopment. It joins the National Tennis Centre, Margaret Court Arena and Tennis HQ. 

Sustainable improvements at Rod Laver Arena enhance the customer experience. An air conditioning system zones and adjusts the air temperature, depending on the number of people in the venue. This reduces the electricity needed for running fans and cooling equipment.


The refurbishment of the 30 year old Rod Laver Arena has revitalised the venue and extended its useful life.

The project upgraded Rod Laver Arena amenities to use recycled water for toilet flushing.

CO2 monitors in the car park trigger the car park ventilation so it only runs when it is needed.

The project has implemented key initiatives across the entire precinct. These include rainwater capture, recycling measures and energy efficiency. 

The project made use of on-site production and selected sustainable materials. Its efforts to improve the customer experience, reduce waste and redevelop for public and alternative modes of transport have been rewarded. 

Read more about our approach to sustainability on the Melbourne Park Redevelopment and Rod Laver Arena